Milletvekili Dusak, Müslüman Topluluklarla Görüşmek İçin Avrupa Turunda 

İSİPAB Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Prof. Dr. Abdürrahim Dusak, komitenin ikinci raporunu yazmak üzere belirlenen ülkelerden ilki olarak Avrupa'da yaşayan Müslüman topluluklar ve azınlıkların durumunu incelemek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'i ziyaret etti.

 

 

54 ülke parlamentosunun asil ve ayrıca 21 uluslararası-bölgesel örgüt ve parlamentonun gözlemci üyesi olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) bünyesinde yer alan Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi raportörlüğüne 2-5 Mart 2024 tarihlerinde Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde düzenlenen 18. İSİPAB Konferansında seçilen İSİPAB Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Prof. Dr. Abdürrahim Dusak, komitenin ikinci raporunu yazmak üzere belirlenen ülkelerden ilki olarak Avrupa’da yaşayan Müslüman topluluklar ve azınlıkların durumunu incelemek üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’i ziyaret etti.

 

Avrupa’da Müslüman Azınlıkların Yaşam Koşulları ve Hak Mücadelesi İçin Belçika Ziyareti

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) adına "Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi" raportörlüğü görevimiz doğrultusunda, Avrupa’da yaşayan Müslüman azınlıkların yaşam koşullarını incelemek ve karşılaştıkları sorunları yerinde değerlendirmek üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de önemli temaslarda bulunduk. İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği’nde Büyükelçimiz Sayın Bekir Uysal ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik.

 

Müslüman Topluluklarla Yüz Yüze Görüşmeler ve Ziyaretler

Ziyaretlerimizde, Brüksel'deki Beringen Fatih Camii Derneği, İkra Eğitim Merkezi, Houthalen-Helchteren İmam Azam Eğitim Enstitüsü, Mostar Camii Derneği ve Liege’deki Kanuni Sultan Süleyman Camii gibi kurumlarda Müslüman topluluklarla bir araya geldik. Bu görüşmelerde, Müslüman toplulukların kültürel ve eğitim ihtiyaçları, hak ihlalleri ve sosyal entegrasyon süreçlerinde karşılaştıkları engeller üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk.

NATO Temsilcileri ile Avrupa’daki Müslüman Azınlıkların Sorunlarına Yaklaşım

Brüksel’deki NATO Karargâhı’nda, Türkiye'nin NATO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Sayın Zeki Levent Gümrükçü ve NATO Türk Askerî Temsil Heyeti Başkanı Hava Tümgeneral Kemal Turan ile bir araya geldik. Görüşmemizde, NATO üyesi ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıkların temel hak ve özgürlükleri konusunda farkındalık yaratmaya ve uluslararası iş birliğini güçlendirmeye yönelik adımları ele aldık.

 

Müslüman Toplulukların Hakları İçin Kapsamlı Rapor Hazırlığı

İSİPAB Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi olarak hazırlamakta olduğumuz raporda, Avrupa’daki Müslüman azınlıklara yönelik hak ihlallerine dikkat çekerek bu sorunların çözümünde uluslararası diplomasinin önemini vurgulamaktayız. Rapor, sadece Avrupa ile sınırlı kalmayarak, Müslümanların bulunduğu tüm bölgelerdeki ayrımcılık, İslamofobi ve hak ihlalleri gibi meseleleri kapsamlı bir çerçevede ele almayı hedeflemektedir.

Belçika’daki Çeşitli Kuruluşlar ile Fikir Alışverişi

Temaslarımız çerçevesinde, Kapsayıcılık ve İslamofobiye Karşı Kollektif (CIIB), Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Belçika Bölge Başkanı Sayın Yusuf Taşpınar ve Belçika Federal Göç Merkezi MYRIA Direktörü Sayın Koen Dewulf gibi temsilcilerle de görüşmeler gerçekleştirdik. Bu toplantılarda, Müslüman toplulukların maruz kaldığı ayrımcılık ve günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları dinleyerek çözüm önerilerini değerlendirdik.

Diplomatik Temaslarla Müslümanların Hakları İçin Güçlü Bir Adım

Brüksel’deki Türk asıllı belediye meclis üyelerinden Ayşe Malçıkan, Yunus Emre Enstitüsü Brüksel Temsilciliği ve Belçika Diyanet Vakfı ile yapılan görüşmelerde, yerel yönetimlerde Müslüman toplulukların haklarının korunması ve entegrasyonlarının güçlendirilmesi üzerine odaklandık.

Raporun Uluslararası Diplomasiye Katkısı ve Gelecek Hedefler

Avrupa’daki temaslarımız kapsamında topladığımız bilgileri içeren raporumuzun, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği ve uluslararası diplomasi yoluyla çözüm yolları üretilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Amacımız, Müslüman toplulukların toplumsal uyuma katkıda bulunarak, eşit haklara sahip bireyler olarak toplumlarda yer almasını desteklemektir.

Bu ziyaretler ve çalışmalar neticesinde, Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde Müslüman azınlıkların haklarına dair farkındalığı artırmaya ve çözüm odaklı bir yaklaşım geliştirmeye devam edeceğiz.