Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nde SMA Farkındalık Semineri Gerçekleştirildi

13 Mayıs Dünya SMA Farkındalık Günü'nde, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Biyoloji Kulübü ve Umut Ekibi SMA Destek Platformu iş birliğiyle önemli bir farkındalık semineri düzenledi.

Seminerde, son zamanlarda artış gösteren Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına dikkat çekildi ve taşıyıcılık testinin önemi vurgulandı.

Yeni evli ve çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlere yönelik bilgilendirmeler yapılarak, taşıyıcılık testi ile SMA hastalığının önüne geçilebileceği ve böylece gelecek nesillerin sağlıklı olabileceği konusunda farkındalık yaratıldı. Aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılan kan testleri ile çiftlerin taşıyıcı olup olmadığı tespit edilirken, taşıyıcı çiftlere Sağlık Bakanlığı tarafından iyileştirici imkanlar sunulduğu belirtildi.

Uzman psikologlar, hastalık sürecinde ailelerin ve çocukların psikolojik destek almasının önemine işaret etti. SMA hastası olarak doğan bebekler için Türkiye'de uygulanan ilaç tedavileri ve psikolojik destekler hakkında da bilgi verildi.

Etkinlik, konservatuvar öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisi ile son buldu. Harran Üniversitesi ve Umut Ekibi, bu seminerle SMA hastalığına karşı toplumsal bilinci artırmayı ve taşıyıcılık testinin önemini vurgulamayı amaçladıklarını ifade etti.